BEMIDDELT U OVER PRODUCTEN OF DIENSTEN OP ZELFSTANDIGE BASIS?

Wist u dat u als zelfstandige handelsagent ook een beroepsfederatie hebt  voor juridisch advies (bv. contractbespreking) op basis van een jaarbijdrage?

Het statuut van handelsagent wordt beschermd door een wetgeving die hoofdzakelijk dwingend is wat wil zeggen dat hiervan niet mag afgeweken worden (wel opgelet met internationale contracten).

Slechts enkelingen zijn uitgesloten van de toepassing van deze wetgeving, meer bepaald degenen die alleen producten of diensten promoten of uitsluitend advies hieromtrent geven.

Alle andere tussenpersonen die in naam van hun opdrachtgever bemiddelen met klanten  kunnen beschouwd worden als handelsagenten of dat het niet uitsluitend gaat over de verkopers van producten, maar ook degenen betreft die optreden voor verzekeraars en kredietinstellingen en zij die bemiddelen inzake aanneming, huur, diensten (publiciteit, reizen, vervoer) en onroerende goederen.

De term “bemiddelen” wordt ruim geïnterpreteerd, t.t.z. als het actief optreden en het onderhandelen of tussenbeide komen om een overeenkomst tot stand te brengen of nog het bewerken met zijn technische knowhow  van een potentiële koper om hem tot een aankoop over te halen. Of m.a.w. er is niet alleen sprake van het onderhandelen over prijzen.

Naast commissie kan u een vaste vergoeding per maand afspreken.

Uw opdrachtgever moet u trouwens binnen een redelijke termijn op de hoogte stellen van zijn aanvaarding, weigering of niet-uitvoering van een zaak die u hebt bemiddeld.

Uw recht op commissie enkel kan vervallen in de welbepaalde, limitatief in de wet opgesomde omstandigheden.

Wettelijk is er ook een uiterlijke betalingsdatum voorzien voor uw commissies.

De opdrachtgever moet u uiterlijk op de laatste dag van de maand volgend op het kwartaal waarin uw commissies opeisbaar zijn geworden een opgave van de verschuldigde commissies moet verstrekken. En deze opgave moet alle van belang zijnde gegevens moet omvatten op grond waarvan de commissies zijn berekend.

Wist u dat de opdrachtgever een opzegtermijn moet respecteren als hij een einde wil stellen aan de samenwerking, ook al is die op mondelinge basis?

Na contracteinde kan u eventueel aanspraak maken op een uitwinningsvergoeding voor de aanzienlijke uitbreiding van het zakencijfer van uw opdrachtgever en/of de aanbreng van nieuwe klanten.

Kom op voor uw rechten! Doe dat met de hulp van de juristen van de B.F.H. (de Belgische Federatie voor Handelsvertegenwoordigers).