WELKE FIRMAWAGEN MAG U VERWACHTEN?

In de eerste plaats is uw bedrijfswagen een werkinstrument. Vergeet dat niet.

In tegenstelling tot een binnendienstmedewerker waarvoor een wagen van het bedrijf een extra betekent, brengt u ettelijke uren in de wagen door voor het werk dus is het belangrijk dat u van een zeker comfort kunt genieten.

Bij het aangaan van de arbeidsovereenkomst

Als u in een sollicitatieprocedure onderhandelt over een bepaald type bedrijfswagen, moet u toch even heel goed opletten dat u deze zeker zal krijgen en dat u in de toekomst ook mag rekenen op hetzelfde type. Dit is alleen mogelijk wanneer alle specifieke kenmerken worden vermeld in uw arbeidscontract zelf.

Tijdens de uitvoering van het arbeidscontract

De meeste werkgevers hebben een car policy waarin dadelijk wordt voorzien dat zowat alles m.b.t. de wagen van tijd tot tijd kan herzien worden door de werkgever. Uw arbeidscontract staat boven dergelijk reglement, maar als omtrent de firmawagen niks is voorzien in uw overeenkomst, dan zal de werkgever zich proberen te baseren op de car policy om bij vervanging van uw wagen, een kleiner budget ter beschikking te stellen, de erin voorziene wagens volgens de personeelscategorieën op te dringen enz.

Bij beëindiging van de samenwerking

Als u nog moet presteren tijdens een opzeggingstermijn, dan zal de wagen ter beschikking moeten blijven. Als daarentegen uw contract wordt verbroken door de werkgever, dan zal u de wagen dadelijk moeten afgeven (bij voorkeur tegen ondertekening van een ontvangstbewijs door de werkgever). Het voordeel van het privégebruik van de firmawagen wordt dan wel opgenomen in de berekeningsbasis van de opzeggingsvergoeding die de werkgever moet betalen. Dit wordt nog altijd begroot naargelang de reële waarde.

Een anekdote

Recent kreeg ik de vraag van een vertegenwoordiger die met de privéwagen van zijn echtgenote naar zijn klanten wou rijden terwijl zij dan met zijn firmawagen naar kantoor zou gaan. Het betrof toch hetzelfde merk, maar de privéwagen had een grotere motor. En zij mocht toch ook zijn bedrijfswagen privé gebruiken? Het probleem is natuurlijk dat hij zijn professionele kilometers wel degelijk moet doen met de hem ter beschikking gestelde wagen die daarvoor verzekerd is. Hoe ging hij trouwens verklaren dat er zo weinig kilometers op de teller verschenen?

Les

U doet als vertegenwoordiger teveel kilometers voor het werk om u eenzelfde categorie van bedrijfswagen te laten aansmeren als een sedentaire bediende die slechts woon-werkverkeer heeft.

Advertentie