What’s in a name?

Kan een “promotor” een vertegenwoordiger zijn?

Mag u de producten of diensten van uw werkgever alleen voorstellen? Dan niet. Mag u ze ook verkopen? Dan zou het wel eens kunnen dat u onder het statuut van handelsvertegenwoordiger valt.

Kan een “merchandiser” vertegenwoordiger zijn?

Als het werk zich beperkt tot het aanvullen van rayons in supermarkten of bij detailhandelaars, dan volstaat dit niet. Als u daarentegen ook nieuwe producten kan voorstellen en verkopen of aan de hand van promotiecampagnes de klant overhalen om extra aankopen te doen, dan beperkt uw job zich niet meer tot merchandising alleen.

Kan een “medisch afgevaardigde” een vertegenwoordiger zijn?

Er zijn veel medisch afgevaardigden die enkel de producten kunnen voorstellen, als er een stap verder gezet wordt en de mogelijkheid bestaat om te onderhandelen over prijzen en bestellingen binnen te halen, dan komt vertegenwoordiging in het vizier.

Kan een “accountmanager” een vertegenwoordiger zijn?

Als accountmanager bezoekt u normaliter nog enkel grote klanten en dat zijn er meestal niet zoveel. De belangrijkste vraag hier zal zijn of u ook nog prospectie kan doen.

Kan een “sales manager” een vertegenwoordiger zijn?

Meestal volgt u de werkzaamheden van de verschillende vertegenwoordigers op, maar het kan ook zijn dat u hiernaast ook nog een eigen klantenkring of een eigen regio hebt. Dan moet de balans gemaakt worden hoe deze activiteiten verhoudingsgewijze worden uitgeoefend.

Kan een “commercieel adviseur” of “consultant” een vertegenwoordiger zijn?

Als uw taak beperkt blijft tot het adviseren van de klanten i.v.m. de producten, dan maakt u geen kans om als vertegenwoordiger gekwalificeerd te worden, maar als u ook kan onderhandelen met het oog op de verkoop ervan, dan wel.

Kan een “showroomverkoper” een vertegenwoordiger zijn?

Als het om het werknemersstatuut van handelsvertegenwoordiger gaat, is er normaliter rechtstreeks contact met de klant nodig buiten de bedrijfsruimte. Aldus kan een autoverkoper wel een vertegenwoordiger zijn wanneer hij ook nieuwe en bestaande klanten bij hun thuis bezoekt met het oog op het afsluiten van verkoopovereenkomst. Voor een zelfstandige handelsagent volstaat het dat hij bemiddelt met de klanten, hoe dit gebeurt is niet zo belangrijk.

Kan een “technical engineer” een vertegenwoordiger zijn?

Als het werk zich beperkt tot technische ondersteuning, dan niet, maar als hierdoor ook de diensten of producten van de opdrachtgever kunnen worden verkocht, dan staat de mogelijkheid open.

Advertentie